Ga door naar hoofdcontent
InformatieKansarme meisjes naar school en goede hygiëne op de basisschool

Kansarme meisjes naar school en goede hygiëne op de basisschool

Op de St. Dominic basisschool in Malawi zijn geen goede toiletten en handwasgelegenheid. De leerlingen doen hun behoefte buiten, rondom de school en wassen hun handen niet. De meisjes hebben geen toegang tot maandverband of tampons en gebruiken oude lappen stof. Dit lijdt soms tot infecties, waar de meisjes zelfs op latere leeftijd nog last van hebben. Gezondheidspionier Towera zet zich in voor goed sanitair én herbruikbaar maandverband voor 543 kansarme basisschoolkinderen.

Gezondheidspionier Towera Ngwira is directeur van de organisatie die dit project wil uitvoeren. Haar organisatie heeft dit vaker met succes op andere scholen gedaan en richt zich o.a. op het versterken van de positie van arme meisjes. Towera: ’Het gebrek aan bevordering van menstruatiehygiëne vormt een grote belemmering voor meisjes om naar school te gaan.’

Het project

Op de st. Dominic basisschool wil Towera kleedkamerblokken bouwen, zodat meisjes tijdens de lessen hun menstruatie kunnen beheersen, waardoor het ziekteverzuim afneemt. We verwachten dat meisjes dan naar school blijven komen, ook als ze ongesteld zijn. We hebben dat eerder op andere plaatsen gezien.

Hoofdonderwijzer van de St. Dominic basisschool, Gerald Mkandawire, benadrukt dat er sprake is van ziekteverzuim onder vrouwelijke leerlingen als gevolg van menstruatiearmoede. Gerald:”de meisjes hebben geen maandverband en komen niet als ze ongesteld zijn. Soms zien we dat ze dan helemaal niet meer komen.”

Towera en haar team willen bij de St. Dominic school sanitaire voorzieningen bouwen: voor de jongens urinoirs en toiletten met handwasgelegenheid en voor de meisjes 4 meisjeskleedkamers met toiletten en handwasgelegenheid. De sanitaire voorzieningen zullen een grote bijdrage leveren aan het bevorderen van het onderwijs in de school.

Wat is er nodig?

Het gevraagde budget van € 8.935 wordt gebruikt voor:  

  • Informeren over het belang van toiletgebruik i.p.v. behoefte doen in de open lucht;
  • Informeren over het belang van hygiëne, waaronder het wassen van handen;
  • Het bouwen van toiletblokken, waaronder 4 kleedkamers voor de meisjes;
  • Het installeren van handwas-faciliteiten voor jongens en meisjes; ✓ Aanschaf van materialen/apparatuur voor het maken van herbruikbaar maandverband;
  • Het organiseren van een 3 daagse training voor meisjes en moedergroepen over het maken van herbruikbaar maandverband.  

Help mee deze wens te realiseren

Helpt u gezondheidspionier Towera Ngwira om een betere gezondheid en toekomst te creëren voor 269 jongens en 274 meisjes in Malawi? Maak dan uw bijdrage over op IBAN NL51 ABNA 0470 380 578 o.v.v. ‘St. Dominic school’ t.n.v. het Nederlands Albert Schweitzer Fonds. Of maak gebruik van de QR code.

Alvast dank voor uw steun!