Ga door naar hoofdcontent
InformatieDe bouw van een grote apotheek bij de St. John polikliniek

De bouw van een grote apotheek bij de St. John polikliniek

De huidige apotheek in de St. John polikliniek is veel te klein voor de 15.000 patiënten uit de regio die jaarlijks de apotheek bezoeken. Dit leidt soms tot ongezonde situaties. Er is een noodzaak en behoefte om de huidige apotheek uit te breiden.

Gezondheidspionier en zuster Florence Adzakpah: ‘De St. John polikliniek heeft een hele belangrijke functie in de regio. Mensen komen van heinde en ver om er zorg te zoeken en medicijnen te kopen. Kwetsbare mensen moeten bij een bezoek vaak lang wachten en hebben geen plek om even te gaan zitten.’

Het project

De St. John polikliniek staat in het oosten van het Akyemansa District in Ghana. Het Akyemansa District is een landelijk gebied, waar meer dan 80 procent van de mensen leeft van de landbouw. In de hoofdstad Akyem Ofoase wonen 91.000 mensen. Voor gezondheidszorg maken de inwoners van Akyem Ofoase en de omliggende dorpen gebruik van de St. John polikliniek.

De St. John polikliniek draait al jaren goed. Er komen ruim 15.000 mensen op jaarbasis vanuit de regio naartoe. De huidige apotheek in de polikliniek is echter veel te klein voor dit aantal patiënten. Er is geen wachtruimte, waardoor mensen overal en nergens op de grond moeten zitten. Ook zwangere vrouwen of zieke mensen. Er is weinig ruimte voor het personeel om goed hun werk te kunnen uitvoeren. Ze moeten overal tussendoor manoeuvreren en ervaren de ruimte als ontoereikend. Ook is er gebrek aan ruimte om medicijnen en zelfzorggeneesmiddelen op te slaan. Die staan nu door en op elkaar en het is moeilijk om alles te vinden, bij te houden en onderhouden. Het personeel geeft aan dat dit de dienstverlening niet ten goede komt. Ook de patiënten klagen over het gebrek aan ruimte en de bereikbaarheid van de apotheek.

De noodzaak en behoefte om de polikliniek uit te breiden met een goede apotheek met voldoende wacht-, medicijnopslag- en werkruimte is dan ook groot. De St. John polikliniek mist de financiële draagkracht om het project geheel te kunnen financieren. De polikliniek kan zelf 30% van de totale bouwkosten opbrengen.

Wat is er nodig?

Bijna een derde van het totaalbudget wordt door de polikliniek zelf gefinancierd.
Het budget aangevraagd bij het NASF bedraagt omgerekend €7.549,-.
Het totaalbudget zal gebruikt worden voor:

  • De bouw van een grote wachtruimte met ruim voldoende plek voor zwangere vrouwen, ouderen, moeders met kinderen en minder valide mensen.
  • Een verkoopbalie, waar bezoekers medicijnen en andere zelfzorg- geneesmiddelen kunnen kopen.
  • Een betegelde vloer die goed gereinigd kan worden en hygiënisch is.
  • Een opslagruimte achter de balie, waar de medicijnen en zelfzorgmiddelen schoon, droog en veilig kunnen worden opgeslagen.

Help mee deze wens te realiseren

Help jij gezondheidspionier Florence Adzakpah mee en maak je het mede mogelijk dat de kwetsbare groepen op het platteland van het Akyemansa District in Ghana een goed functionerende apotheek krijgen? Maak dan jouw bijdrage over op IBANNL51 ABNA 0470 380 578 t.n.v. Nederlands Albert Schweitzer Fonds, o.v.v. ‘Apotheek’. Of maak gebruik van de QR-code.

Alvast dank voor jouw steun!