6. Iedere minuut telt – Verbetering zorg van kritiek zieke kinderen – Tanzania
Kandidaat
Koen Gelpke
Geneeskunde en specialisatie Arts Internationale Gezondheid en Tropen afgerond.
Project
Verbetering en stroomlijning van zorg rondom acuut en/of kritiek zieke kinderen.
Waar
Sengerema Mission, Mwanza Region, Tanzania
Doelgroep
4.000 kinderen per jaar
Doel
Verbetering van zorg en daardoor de overlevingskansen van kritiek zieke kinderen die het ziekenhuis binnenkomen (verlaging van de sterfte).
Mijn motivatie
Koen: ‘Ik (tropenarts) en mijn vrouw (verloskundige) zijn sinds kort samen met ons zoontje van 1 geëmigreerd naar Tanzania om te helpen de lokale gezondheidszorg in Sengerema te verbeteren. Mede door het jonge ouderschap beseffen wij ons hoe belangrijk, maar ook hoe kwetsbaar kinderen zijn. Wij hebben gezien dat kinderen ontzettend flexibel zijn en met de juiste zorg en aandacht kunnen herstellen van een ernstige ziekte.
Tijdens het dagelijks werk en bezoeken van het bestuur van Stichting vrienden van Sengerema Hospital aan het ziekenhuis is het idee ontstaan om de zorg voor zieke kinderen te verbeteren. Zowel uit de praktijkervaring als uit de statistieken blijkt dat er namelijk te veel kinderen onnodig overlijden. Nadat er eerder succesvol is geïnvesteerd in het opzetten van een neonatale intensive care afdeling, is het streven om nu ook voor de oudere kinderen de zorg te verbeteren en het verschil te maken.
Het project
De meeste kinderen in Afrikaanse ziekenhuizen overlijden aan aandoeningen die relatief eenvoudig te behandelen zijn. Effectieve en betaalbare behandelingen zijn beschikbaar, maar komen vaak te laat door gebrek aan de juiste apparatuur en een tekort aan getraind personeel. Door middel van training, innovatieve technologie en verbetering van de faciliteiten maken wij het makkelijker voor het (overbelaste) personeel om patiënten de juiste zorg op het juiste moment en plaats te geven. Hierdoor wordt de kwaliteit van zorg beter en kunnen schaarse tijd en middelen effectiever worden ingezet. Wij verwachten dat er door dit project op een duurzame wijze 50-100 kinderlevens per jaar gered kunnen worden.
Het project heeft een holistische aanpak waarin samen met het personeel wordt gekeken wat de belangrijkste uitdagingen zijn rondom verbetering van zorg, zodat er daarna een oplossing op maat kan worden geleverd die aansluit op de behoefte.
- Training en verbeteren van kennis en kunde in herkenning en opvang van kritiek zieke patiënten via de WHO erkende ETAT training, inclusief herhaling na 6 maanden.
- Aanschaf en implementatie van essentiële apparatuur (zoals monitors, zuurstofapparaten) en software om de herkenning en behandeling van deze patiënten te verbeteren
- Een beperkte renovatie van de kinderafdeling om te zorgen dat de basis faciliteiten op orde zijn die helpen bij het creëren van overzicht en het efficiënter organiseren van de zorg
- Investeren in essentiële medicatie en resuscitatie materiaal voor de opvang van kinderen die (plotseling) verslechteren.
- Projectmanagement alsook bedside teaching om een efficiënte en duurzame verandering in werkwijze op de verschillende afdelingen te bewerkstelligen.
Het doel
Het hoofddoel van het project is de verbetering van zorg en daardoor overlevingskansen van kritiek zieke kinderen die het ziekenhuis binnenkomen (verlaging van de sterfte).
De subdoelen zijn:
- Vergroten van kennis en kunde van verpleegkundigen en artsen in het leveren van vroegsignalering en spoedeisende zorg.
- Verbeteren van de voorzieningen voor het leveren van deze zorg.
- Optimaal gebruik van schaarse mankracht en middelen.
- Verbeteren van opleidingsfaciliteiten voor de studenten (het ziekenhuis is een opleidingsplaats voor zowel artsen als verpleegkundigen)