Ga door naar hoofdcontent
Informatie1. Lokale verdoving bij gynaecologische ingrepen in Kenia

1. Lokale verdoving bij gynaecologische ingrepen in Kenia

Kandidaat
Karlheinz Samenjo
PhD kandidaat TU Delft.

Project
Gynaecologische ingrepen, bijvoorbeeld vacuümpomp bevallingen of currettages na een miskraam, worden vaak zonder verdoving gedaan. Met de Chloe SED kan de baarmoederhals gemakkelijk verdoofd worden. Dit project wil ervoor zorgen dat het in Kenia gebruikt kan gaan worden.

Waar
Kenia – Kisumu and Kisii county.

Doelgroep
Vrouwen in Kenia die een gynaecologische ingreep ondergaan waarvoor verdoving gewenst is.

Doel
Toegang tot pijnmedicatie voor vrouwen tijdens gynaecologische ingrepen of zwangerschapsverlies.

Mijn motivatie

Karlheinz : ‘Dit idee is ontstaan ​​toen ik vrouwen observeerde die een behandeling voor een miskraam ondergingen zonder enige pijnstilling, in een klein landelijk ziekenhuis in Sagam, in Nyanza, Kenia. Hier was ik getuige van het geschreeuw van vrouwen die extreme pijn ondergingen. De behandeling werd zo onmenselijk uitgevoerd , omdat er geen instrumenten beschikbaar waren om pijnmedicatie toe te dienen. En als ze er wel waren, was het duur om ze te gebruiken. Ons medeleven met deze vrouwen was de aanleiding om een ​​betaalbare interventie te ontwerpen waarmee pijnmedicatie gegeven kan worden tijdens gynaecologische ingrepen.

Het project

Tijdens de behandeling van een miskraam in het eerste trimester is het nodig om de baarmoeder schoon te maken. Deze procedure geeft aanzienlijke pijn op het moment dat de baarmoederhals en het afzuigsysteem worden gemanipuleerd.

De WHO beveelt aan om vóór de behandeling lokale anesthesie in de baarmoederhals toe te dienen. Helaas wordt deze lokale anesthesie in Afrika niet gegeven in settings met weinig middelen, zoals in Kenia, omdat daar een instrument zoals een injectiespuit die lang genoeg is om de baarmoederhals te bereiken, niet beschikbaar is. Zonder dit soort instrumenten lijden vrouwen pijn. Deze pijn is vergelijkbaar met de pijn die je kan voelen als je naar de tandarts gaat om een ​​tand te trekken zonder plaatselijke verdoving. Sommige vrouwen zeiden dat de pijn overeenkomt met de pijn van weeën. Dit is onmenselijk. Dit is waar vrouwen in landen met weinig middelen in Sub Sahara Afrika en in veel andere lage- en middeninkomenslanden landen met lage mee te maken hebben.

We hebben een nieuw, herbruikbaar, goedkoop spuitverlengstuk (SED) ontwikkeld, genaamd Chloe SED®, dat een spuit van 10 cc (normale spuiten die in de winkel worden gekocht) verlengd om de baarmoederhals te bereiken. Chloe SED® wordt op een spuit van 10 cc geplaatst om deze de extra lengte te verschaffen die nodig is om de baarmoederhals te bereiken en lokaal anesthesie toe te dienen.

Chloe SED® kost € 0,90 en is gemaakt van polypropyleen om na sterilisatie herbruikbaarheid meer dan 25 keer te kunnen garanderen. Met dit instrument kan het verdovingsmiddel dat in het ziekenhuis verkrijgbaar is (lidocaine) toegediend worden. Vanwege de kostprijs kan elk ziekenhuis dit instrument kopen en meerdere keren gebruiken.

Chloe SED® kan ook gemaakt worden van hoogwaardige duurzame materialen zoals polyetheretherketon (PEEK) en aluminium, om meer mogelijkheden te bieden voor hergeberuik. Chloe SED® van polyetheretherketon (PEEK) plastic, kost €10 en kan na sterilisatie tot 400 keer hergebruikt. Chloe SED® van aluminium kost €15 en kan meer dan 1000 keer worden hergebruikt. De reden voor het aanbieden van de verschillende soorten Chloe SED’s is om ziekenhuizen in staat te stellen het aantal keren dat ze het apparaat kunnen hergebruiken te maximaliseren en uiteindelijk de kosten voor gezondheidszorg voor iedereen te verlagen.

Chloe SED®

Het doel

Het uiteindelijke doel van het project is om de Chloe SED® in elke zorginstelling in stedelijke, voorstedelijke en plattelands gemeenschappen in Kenia, Sub-Sahara Afrika en wereldwijd beschikbaar te krijgen. Momenteel is het instrument bij meer dan 270 vrouwen in Kenia gebruikt om lokale anesthesie toe te dienen tijdens gynaecologische ingrepen in het kader van een klinische onderzoek. Uit het onderzoek is gebleken dat het apparaat veilig is voor gebruik bij patiënten en effectief is bij het verstrekken van pijnstillende medicatie aan vrouwen die dit nodig hebben. De volgende stappen die gezet moeten worden zijn het voltooien van het certificerings- en goedkeuringsproces met de regelgevende instanties voor medische hulpmiddelen in Kenia en de European Standards (CE) of de Food & Drug Administration (FDA) autoriteit, en het op grote schaal produceren en distribueren van het instrument aan ziekenhuizen.

Het realiseren van deze stappen kan ervoor zorgen dat alle vrouwen de kans krijgen op vrouwvriendelijke, menselijke pijnbestrijding tijdens gynaecologische ingrepen.

Karlheinz Samenjo (rechts op de foto) met het team van Nyanza Reproductive Health Society Kenya