Gezondheidspioniers
Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor het welzijn van anderen, die het minder goed hebben. Hiermee treden ze in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).
Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.
Albert Schweitzer was een echte pionier. Al meer dan 10 jaar reiken wij daarom deze echte ‘Pioniersprijs’ uit aan het beste initiatief of idee.
Wat is er te winnen?
Kandidaten voor de Albert Schweitzer Prijs maken kans op de hoofdprijs van € 7.500,- en een publieksprijs van € 2.500,-.
De Albert Schweitzer Prijs win je op persoonlijke titel en is bestemd voor het (verder) realiseren van een project of initiatief in Afrika. De Albert Schweitzer Prijs wordt vanaf 2022 mede mogelijk gemaakt door de AFAS Foundation.
De prijsuitreiking was op 1 november bij AFAS in Leusden. Dieuwertje Drexhage heeft de Albert Schweitzer Prijs 2023 gewonnen met het project ‘Een veilige bevalling met een gebruiksvriendelijke herbruikbare vacuümpomp in Kenia.’
In de stemcampagne kreeg het project ‘Iedere minuut telt in Tanzania’ de meeste stemmen van het publiek.
De prijsuitreiking is hier terug te kijken.
De vakjury
Prof. dr. M.P.G. (Marion) Koopmans
voorzitter jury – Professor en viroloog Erasmus MC te Rotterdam
Gerben Eversdijk
jurylid – Directeur AFAS Foundation
Vera van Rijn
jurylid – winnaar Albert Schweitzer Prijs 2015 met haar project voor schoner koken in Oeganda
Frans Hiddema
jurylid – oud-voorzitter Nederlands Albert Schweitzer Fonds, voormalig tropenarts